Därför bör du ej bära linser vid sjukdom

  • Inläggskategori:Tips
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Linser när man är sjuk

Även om kontaktlinser fungerar utmärkt som synkorrigeringmedel i de flesta situationer finns det gånger då man bör tänka till lite extra innan man sätter in linser i ögonen.

En av dessa situationer som det ofta talas om när det gäller linsskötsel är linsanvändning vid sjukdom eller förkylning, då det är rekommenderat att inte bära linser eftersom att ögonen är extra känsliga och lättare drabbas av infektioner.

Försvagat immunförsvar

När man är sjuk försvagas hela immunförsvaret, vilket alltså innebär att hela kroppen blir extra känslig för yttre påverkan. Då kroppen är utsatt för en infektion är risken större för att man drabbas av fler infektioner om man inte vilar och låter kroppen återhämta sig ordentligt – vilket även gäller ögonen.

Den vanligaste orsaken till ögoninfektioner är överlag vanliga förkylningar, och detta gäller även personer som inte använder linser.

Hantering av linser

Även om man har för bara att alltid tvätta händerna innan man hanterar sina linser är risken för att bakterier följer med linser in i ögat då man är förkyld eller sjuk, eftersom att bakteriemängden på händerna och kring ansiktet i allmänhet är mycket större än när man är frisk.

Får man in bakterier i ögonen ökar risken för irritation eller infektion, och eftersom att immunförsvaret redan är försvagat av en pågående infektion inuti kroppen har ögonen mindre motståndskraft att stå emot bakterierna med.

Känsliga ögon vid sjukdom

I ett sjukdomstillstånd blir dessutom ögonen känsligare och torrare, vilket också är en anledning till att avstå från linsbärande eftersom att linserna då kan kännas obekväma och irriterande.

När man har linser i ögonen minskar dessutom syreflödet till ögat en aning, och om ögonen redan från början är försvagade finns det risk för att öga drabbas av en liten syrebrist, vilket i sin tur ökar risken för infektioner ytterligare.

Vid sjukdom bör man alltså låta ögonen vila och återhämta sig precis som resten av kroppen, så det är rekommenderat att inte använda linser när man är förkyld eller känner sig hängig.

Lämna ett svar