Vad är Endagslinser?

Det finns olika typer av kontaktlinser, vissa kan man ha på dygnet runt, så kallade dygnetrunt-linser, medan andra måste tas ur på kvällen och åter sättas in i ögonen på morgonen.

De allra vanligaste linserna är dessa tre:

• Endagslinser
• Veckolinser
• Månadslinser
• Färgade linser

Endagslinser – Ett bra val

För ögats hälsa, hygien och välmående är endagslinserna det bästa valet. Man sätter i sina linser varje morgon, det blir som en extra rutin tillsammans med tandborstningen.

På kvällen tar man ur dem och slänger dem i soporna. Man slipper hålla på att rengöra sina linser och risken för att man ska få problem med sina linser sjunker.

Veckolinser

Veckolinser kan man använda i mellan 1-2 veckor beroende på vad ens optiker har ordinerat. Även dessa tas ut på kvällen, men istället för att slänga sina linser i soporna så ska veckolinser tvättas i särskild vätska och sedan sparas i ett litet etui över natten.

Det är viktigt att hålla reda på vilken lins som ska sitta i vilket öga och därför brukar de små linsetuierna ha olikfärgade lock.

Månadslinser

Månadslinser fungerar på samma sätt som veckolinser, men man kan använda dem lite längre, vilket gör dem mer prisvärda. I upp till 30 dagar kan man ha sina månadslinser om man sköter dem väl. Läs mer längre ner

Korrigera synfel

När man lider av brytningsfel, vilket flertalet människor idag faktiskt gör, så finns det lite olika sätt man kan välja mellan för att korrigera sin syn.

Brytningsfel kan ta många olika skepnader, först och främst så finns det fyra olika former av brytningsfel som påverkar synen på väldigt olika sätt.

Sedan finns det väldigt olika grader av varje form av brytningsfel – allt från knappt märkbart synfel till näst intill blindhet.

Mer än hälften av alla svenskar har någon form av synfel och de flesta har fått detta pga brytningsfel. Det finns även andra anledningar till synfel, t ex olika ögonsjukdomar, men den vanligaste orsaken till att man har nedsatt syn är just olika former av brytningsfel.

Vad är brytningsfel?

Brytningsfel innebär att ögat antingen är en aning utdraget vilket leder till närsynthet, eller hoptryckt, vilket leder till långsynthet. Även åldersseende faller inom denna kategori, samt astigmatism som kan ge olika typer av synfel i olika riktningar.

Länge var glasögon det enda sättet att korrigera synen och de uppfanns troligen i Venedig under 1200-talet. När det gäller kontaktlinser så är historian bra mycket kortare, men intresset för att använda linser växte snabbt.

Idag kan man till och med beställa hem sina endagslinser, veckolinser och månadslinser direkt från nätet, så länge man vet exakt vad man behöver, vilket bara en riktig optiker kan komma fram till.

Kontaktlinser har den fördelen att de inte påverkar ens utseende, det finns ingen som kan se att man bär linser, såvida man inte går riktigt nära och studerar ögat i fråga för då kan man ibland ana linsens kant mot ögonvitan.

Det finns även färgade linser, både med och utan styrka, för att man på ett enkelt sätt ska kunna ändra ögonfärg om man får lust.

Endagslinserna

Endagslinser använder du en dag i taget vilket innebär att du ständigt kommer att sätta in nya linser i ögat varje morgon. Använder du endagslinser så slipper du hantering av linsvätska och linskoppar.

Du slänger bara dina gamla linser på kvällen och in med nya fräscha på morgonen igen. Enkelt och smidigt. Du minskar även riskerna för att få någon infektion i dina ögon i och med att linserna ständigt är nya och fräscha.

I och med att du byter dina linser varje dag så slipper du beläggningen som kan skapas på månadslinser som inte byts så ofta. För ju oftare du byter linser desto mindre chans är det att det skapas smuts och beläggning på dem.

I och med att du även slipper linsvätska och linskopp gör det betydligt smidigare att befinna sig på resande fot. Givetvis slipper du även kostnaden för linsvätskan.

Endagslinser passar ofta dem som inte alltid använder linser utan även har glasögon ibland. Passar perfekt för dig som idrottar eller bara använder linser vid enstaka tillfällen.