Köpa färgade linser

Färgade linser kan ges med både styrka och utan styrka. Man kan alltså använda färgade linser både för att förbättra synen precis som med vanliga linser. Du köper dina färgade linser på nätet.

Men sedan kan man ha färgade linser även om man inte har något synfel då de även säljs utan styrka. Detta kan band annat vara intressant i samband med Halloween eller om man är missnöjd med den ögonfärg man har i dagsläget.

Är färgade linser farligt?

Färgade linser är inte farligare än “vanliga linser”. Man bör tänkte på saker som rengöring, inte ha dem när man är förkyld osv.

Rengöring av färgade linser

Dessa linser tvättas på liknande sätt som “vanliga linser”. Här är det viktigt att du inte glömmer att tvätta dina linser, då man kanske inte använder dem lika ofta kan det lätt hända att man glömmer tvätta dem.

Behöver jag recept för mina färgade linser?

Ja, det behöver du. Anledningen till varför man behöver recept är för att ögats baskurva och diameter ska överensstämma med kraven.

Som avslutande ord vill jag passa på att säga att det är vettigt att ringa kundtjänsten och fråga dem vilka linser du ska ha om du inte är helt säker. De är både kunniga och hjälpsamma.

Linser används oftast av folk som har synfel eftersom linser har flera fördelar mot glasögon. Men så finns det också de som använder linser för att få en annan ögonfärg och vi pratar givetvis då om färgade linser.

Man klipper och färgar sitt hår, nålar naglar i olika färger, bleker tänder och nu kan man även byta ögonfärg. Det finns inget hinder för vad man kan göra för sitt utseende längre.

Säg att du till exempel har blåa ögon men vill prova på hur det ser ut att ha bruna ögon ett tag, då går det att köpa linser i olika bruna nyanser som du tror kan passa dig.

De finns som endagslinser men också som månadslinser vilket gör att man kan använda linserna så mycket man vill i en månad. Eller bara för en kväll för att se hur omgivningen reagerar på att ögonfärgen har bytts.

När du köper färgade linser finns det i alla märken och prisklasser och det finns kopior som kan vara i lika bra som originalet.

Innan du köper linser överhuvudtaget bör du veta vad du har för slags ögonform, om du använder fel linser som inte passar dina ögon kan synen förstöras. Så kolla upp med en optiker innan så du vet vilken form du faktiskt har på dina ögon.

Färgade linser med styrka

Oavsett om du har synfel eller inte kan du använda färgade linser för att byta ögonfärg. Förutsättningarna blir dock lite olika om du måste korrigera ett synfel eller inte. Denna text handlar om hur det går till om du vill ha färgade linser med styrka.

Färgade linser med styrka innebär egentligen ingen större skillnad för dig, jämfört med vanliga kontaktlinser. Du måste självklart gå till din optiker och göra en undersökning för att få fram värden för synfel som annars, dvs. vilken styrka du ska ha.

Vad som kan bli svårare är om du har lite mer speciella synfel, främst astigmatism. Då måste du ha så kallade toriska linser och dessa kan vara svårare att hitta med färg.

Om du är astigmatiker och ändå vill ha färgade linser skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med din optiker eller någon av de butiker som säljer färgade linser på internet för att be om råd.

När du har koll på alla värden du behöver för att kunna beställa färgade linser rekommenderar vi dig att först kolla på vår text om olika typer av färgade linser och sedan läsa mer om att köpa färgade linser på nätet.

Färgade linser utan styrka

Självklart går det att använda färgade linser enbart för utseendets skull. Färgade linser utan styrka är till och med ganska vanligt förekommande.

Även om du inte behöver synkorrigering i dina färgade linser måste du till optikern för att ta vissa mått på dina ögon, dvs. göra en linsundersökning.

Det behöver du göra även om du senare ska beställa linserna från internet. Optikern hjälper dig även till med att lära dig att sätta i linserna.

När du har dina mått klara så är det dags att bestämma vilken sorts färgade linser du ska ha. Det är olika beroende på vilken ögonfärg du har naturligt och vilken ögonfärg du vill byta till.

Läs mer i vår artikel om olika sorters färgade linser.

När du vet vilken sorts linser du ska ha och har dina ögonmått är du redo att beställa dina linser. Läs mer i vår artikel om att köpa färgade linser på internet.

Och glöm inte att det är viktigt med rengöringen, även när det gäller färgade linser utan styrka! Om du slarvar med den kan du råka ut för tråkiga infektioner och liknande.

Köpa färgade linser på nätet

Att köpa färgade linser på nätet är mycket billigare än att köpa dem i affär. Du har självklart reflekterat över vilka summor som går åt om du köper kontaktlinser hos optikern och använder dessa dagligen.

Genom att köpa din vanliga kontaktlinser och färgade linser på nätet kan du spara flera tusen kronor varje år. Det är dessutom inte “farligt” att köpa linser på nätet så länge du använder dig av kända butiker och välkända tillverkare. Här till höger hittar du tips på ett par butiker vi rekommenderar för färgade linser.

Det är dock en del värden som måste bli rätt. Om du ska köpa färgade linser utan styrka är det enkelt. Då behövs i de flesta faktiskt bara ett mått hur kupig din lins är. Det måttet måste du gå till en optiker för att få.

Om du ska ha styrka på dina färgade linser måste du även ha ett mått på styrkan. Har du redan linser så finns måttet angivet på förpackningen. Annars måste du gå till en optiker för att göra en linsundersökning.

Olika sorters färgade linser

I huvudsak brukar man skilja mellan tre sorters färgade linser, tinted, opaque och special effects. Här nedan kommer en liten presentation av respektive sort:

Tinted

är en sorts färgade linser som fungerar så att de släpper igenom lite av din vanliga ögonfärg. Därför fungerar de bäst om du har en naturligt ljus ögonfärg, t ex blåa eller gröna ögon.

Har du däremot, som jag, bruna ögon fungerar tinted-linser inte så jättebra.

Opacue

fungerar på lite annat vis. De släpper knappt igenom något av din naturliga ögonfärg. Den fungerar alltså bättre för den som har mörkare ögon, t ex bruna ögon.

Special effects

är precis som det låter, linser med specialeffekter. Du kan t ex få självlysande ögon, dollartecken, etc. Kanske inget man använder till vardags men kan bli riktigt kul på t ex en temafest.

Rengöring

Rengöring av färgade linser skiljer sig egentligen inte på någon punkt mot rengöring av vanliga kontaktlinser. Det gör inte behovet av noggrann rengöring mindre, god hygien är mycket viktigt för att du inte ska få problem när du använder färgade linser!

Själva rengöringen är inte alls komplicerad! Se först till att vara ordentligt ren om händerna. Sedan bör du använda dig av linsvätska, som är en slags saltlösning.

Den finns att köpa både hos din optiker och på internet. Gnugga linsen mellan pekfingret och tummen med vätskan.

Glöm inte att även rengöra behållaren som du förvarar dina färgade linser i. Den ska även bytas ut regelbundet, då det lätt kan bildas bakterier och annat i den när den blir lite gammal.

Allt detta gäller självklart inte om du om du har färgade linser för engångsbruk. Det kan dock ändå vara bra att ha linsvätska till hands om du skulle tappa linsen när du ska sätta i den, så att du kan skölja av den

Lycka till med era färgade linser!