Myter och fakta om linser – Kontaktlinser

  • Inläggskategori:Fakta
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Finns det myter om linser?

Det finns en hel del myter vad gäller linser och vi skall i denna artikel visa på några av de myter och en del fakta som rör linser. Se om det är några myter som du själv varit sanningar och fakta.

Myt: Kontaktlinser kan försvinna in bakom ögonen

Det här en vanlig myt som många är rädda för ska vara sann. Som tur är, är det fysiskt omöjligt för att en kontaktlins ska kunna försvinna in bakom ögonen eftersom den tunna hinna som täcker ögat sitter ihop med insidan av ögonlocken. Därför kan en kontaktlins omöjligen röra sig till ögats baksida.

Myt: Kontaktlinser är obekväma att använda

Förr i tiden kunde kontaktlinser kännas obekväma och användaren kunde uppleva besvär såsom trötthet i ögonen. Det har dock hänt en del inom utvecklingen och idag är kontaktlinserna bekväma, lättanvända och det finns en hel rad med olika kontaktlinser beroende på vilka krav användaren ställer. Många hävdar t.o.m. att vissa kontaktlinser knappt känns alls när de bär dem.

Myt: Kontaktlinser kan fastna på ögonen

Att kontaktlinserna skulle fastna på ögonen är lika troligt som att plåstret på din arm aldrig skulle kunna tas bort.

Kring ögat är det alltid fuktigt och kontaktlinserna är konstruerade för att kunna tas bort och sättas på lätt. Självklart behövs alltid en viss försiktighet och lite tålamod, men fastnar på ögonen gör de aldrig.

Myt: Kontaktlinser är svåra att sköta om

Dagens kontaktlinser kräver egentligen inga som helst ansträngningar. Korttidslinserna kräver i allmänhet bara en sorts linsvätska för rengöring, sköljning, och förvaring. Och endagslinserna behövs inte rengöras överhuvudtaget, de slänger du bara helt enkelt när dagen är slut.

Myt: Tonåringar kan inte använda kontaktlinser

En vanlig ålder idag för att börja använda kontaktlinser är 13 år. Däremot finns det barn som är så unga som 8 år som kan vara mogna för att använda och ta hand om kontaktlinser. En optiker kan hjälpa till att avgöra om barnet ifråga reda att börja använda linser och ofta handlar det egentligen om ansvar och inställning än ålder.

Myt: Om man är över 40 bör man inte använda kontaktlinser

Människor i alla åldrar använder sig av linser. Tack vare att det idag finns bifokala, multifokala och kontaktlinser med monovision kan allt fler ta del av den här underbara uppfinningen. Ögonen blir torrare med åren vilket är en bidragande faktor till den här myten men med nästa generation av material kan användandet bli ännu behagligare.

Myt: Ögoninfektioner är vanligt när man använder kontaktlinser

Här handlar det egentligen oftast att användaren i fråga har misskött de enkla anvisningar som finns att följa för rengöring och annan skötsel av kontaktlinserna. Om man bara följer de anvisningar och instruktioner som optikern ger så kommer risken för infektioner minskar markant.

Lämna ett svar