Toriska linser

  • Inläggskategori:Fakta
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Olika typer av brytningsfel

Om man lider av närsynthet så är ens näthinna placerad lite för långt från ögats lins, ser man ett sådant öga utskuret i profil så ser det en aning utdraget ut.

Vid översynthet har man motsatt problematik, ögats näthinna ligger istället för nära linsen och skulle man se ett sådant öga utskuret i profil så hade man sett att ögat såg lite hoptryckt ut.

En väldigt vanlig effekt av att åldras är att ögats ackommodations-förmåga sätts ned. Detta brukar börja när människor närmar sig 40-års åldern och kan sedan fortsätta att gradvis bli sämre med åren.

Denna typ av synfel – presbyopi, i dagligt tal omnämnd som ålderssynthet eller åldersseende, åtgärdas också med glasögon och är inte på något sätt förknippat med hyperopi eller myopi.

Astigmatism är en fjärde form av brytningsfel och kan förekomma för sig själv eller i kombination med andra brytningsfel. Här är det en ojämn hornhinna som är problemet. I regel ser en person med astigmatism olika bra i olika riktningar.

Använda toriska linser

För att korrigera brytningsfel kan man använda toriska linser. Linserna kompenserar då för ditt brytningsfel och får ljusstrålarna att träffa hornhinnan i rätt vinkel.

Toriska linser har en funktion för att hålla linsen på plats när du tittar åt olika håll. Så att rätt vinkel för ljuset bibehålls. Dessutom roterar inte linsen på ögat vilket säkerställer en klar syn.

I stort sett alla brytningfel kan idag åtgärdas med hjälp av toriska linser. Linserna svarvas till rätt dimensioner och vinklar och kan till och med anpassas till just dig. Vid en utprovning av toriska linser får optikern lägga lite mer tid på att ta reda på hur brytningsfelet ter sig.

Det tillsammans med att linserna är något mer avanceerade att tillverka än vanliga linser, gör att priset också blir lite högre. Läs mer längre ner

Glasögon för brytningsfel

Glasögon är det äldsta och mest klassiska sättet att behandla brytningsfel på. Man besöker en optiker som kontrollerar ens ögon och syn och sedan skriver ett recept på vad för typ av glasögon man behöver.

Det är hos optikern man också beställer sina glasögon och väljer vilka bågar man vill ska rama in ens specialslipade glas. Kontaktlinser är små, genomskinliga linser som fästs direkt på ögat.

Dessa finns i olika varianter såsom endagslinser, veckolinser eller färgade linser. Många föredrar linser framför glasögon eftersom de inte påverkar ens utseende och tycker inte att de känner av linserna när ögat väl har vant sig vid dem, medan andra menar att de irriteras av att ha något fäst i ögat.

Många köper idag sina linser på nätet för att dra ner på kostnaden och samtidigt göra det bekvämt för sig. Detta går utmärkt så länge man besöker en optiker då och då för att fastställa exakt vilka linser man behöver. Hos oss på linserpanatet.se finner du de billigaste linserna ur ett flertal billiga webbutiker.

Ögonlaser

Vill man slippa linser och glasögon så kan man genomgå en laseroperation som ställer in ögat till perfekt syn, även riktigt svåra brytningsfel kan helt återställas med hjälp av ögonlaser.

Lämna ett svar