Vad innebär ett synfel?

  • Inläggskategori:Fakta
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Synfel – Vad är det?

Hur vet man om man lider av ett synfel eller inte? Symptomen för detta kan variera. Det är vanligt att personer med synnedsättning upplever huvudvärk när de tittar på tv eller sitter vid en dator, men även att de i slutet av dagen känner sig trötta och ansträngda i ögonen.

Mer tydliga tecken på synfel kan vara svårigheter med att läsa texten på vägskyltar eller att man måste hålla morgontidningen på armlängds avstånd för att kunna läsa en vanlig morgontidning eller en bok.

Synfel – Synnedsättning

Om du känner igen dig i någon av dessa situationer är det sannolikt att du lider av ett synfel, och även om synnedsättningen är liten är det ändå nödvändigt att ta tag i problemet så fort som möjligt för att förhindra att synen försämras ytterligare i framtiden.

Rent fackligt innebär termen ”synfel” att ögat har någon typ av brytningsfel, alltså astigmatism, presbyopi, översynthet eller närsynthet. Ett synfel kan vara medfött eller utvecklas med tiden, men något som är nästan stensäkert i båda fallen är att synfelet kan komma att förvärras om du inte gör någonting åt det så tidigt om möjligt.

Ålderssynthet

Det är vanligt att även personer utan tidigare synfel drabbas av så kallas ålderssynthet (eg. presbyopi) när de kommer upp i 50-årsåldern på grund av att ögats glaskropp sjunker ihop en aning och gör att närsynen försämras.

Detta är fullt naturligt, men också ett bevis på att eftersom synen genomgår en naturlig försämring med tiden är det också viktigt att ta väl hand om sina ögon och för att kunna behålla någorlunda god syn så länge som möjligt.

Med andra ord: väljer du att blunda för ditt synfel kan det få ödesdigra konsekvenser längre fram.

Misstankar om synfel

Förutom att du besparar dina ögon onödiga påfrestningar och riskerar att utveckla mycket dålig syn när du blir äldre förenklar du dessutom din vardag om du tar tag i ditt synfel så tidigt som möjligt – även de mest triviala ting blir ju avsevärt mycket omständligare att genomföra om man inte kan ser ordentligt.

Misstänker du att du har ett synfel bör du för att vara på den säkra sidan besöka en optiker för att göra en synundersökning, vilket varken är dyrt eller tar särskilt lång tid.

Finns hjälp mot synfel

Idag finns det många alternativ för den som behöver korrigera sin syn, så ett synfel behöver dock inte automatiskt innebära att du måste bära runt på ett par glasögon dagarna i ända.

Linser hjälper mot synfel

Med hjälp av exempelvis kontaktlinser – som kan korrigera så gott som alla synfel – eller en ögonoperation kan du enkelt se klart utan att det behöver synas på dig att du har en synnedsättning, och oavsett vilken metod du använder dig av kommer du garanterat att tacka sig själv efteråt.

Lämna ett svar