Vad är veckolinser?

När man är drabbad av nedsatt synförmåga så behöver man I de allra flesta fall hjälp synkorrigering. Endast om synfelet är marginellt kan man klara sig i vardagen utan någon form av synkorrigering.

De flesta människor som lever i Sverige idag har någon form av synfel, vissa med grava tillstånd och näst intill blindhet medan andra bara har lite nedsatt synförmåga. I alla fall finns det hjälp att få, antingen med glasögon eller kontaktlinser.

Brytningsfel

Synfel orsakas ofta av brytningsfel och det finns olika former av brytningsfel som påverkar synen på helt olika sätt.

Det vanligaste brytningsfelet är närsynthet, myopi, personer med detta brytningsfel ser helt normalt på nära håll, men sämre på långt håll. För personer med närsynthet är det till exempel vanligt att man behöver synkorrigering när man kör bil eller tittar på TV, men inte alltid när man läser en bok.

Den andra formen av brytningsfel är översynthet, hyperopi, vilket ger motsatt problematik till närsynthet. Man ser bra på långt håll, men måste ha glasögon när man läser tidningen om morgonen. Ögonen hos en översynt person blir i regel trötta snabbt vilket kan orsaka huvudvärk och trötthet i onödan.

Astigmatism heter en tredje form av brytningsfel och kan drabba en person som redan har antingen myopi eller hyperopi. Hornhinnan är i detta fall mer eller mindre ojämn och synen blir suddig på både nära och långt håll.

Den sista formen i kategorin brytningsfel är ålderssynthet, presbyopi, som drabbar människor när de närmar sig 45-årsåldern. Denna form av brytningsfel har inget med tidigare synförmåga att göra och behöver särskild synkorrigering oavsett tidigare varianter.

Det är ögonens egen lins som stelnar när människan blir äldre och detta tillstånd blir värre och värre ju äldre man blir. Det är särskilt på nära håll som synen blir suddig.

Glasögon

Glasögon som synkorrigering har varit en självklarhet i flera hundra år, åtminstone för välbeställda människor. Glasögon slipas efter ens behov, vilket fastställs av en legitimerad optiker. De kan bäras när helst man behöver förbättra sin syn, antingen hela dagen eller stundvis som vid bilkörning, TV-tittande eller läsning.

Kontaktlinser

Något som är betydligt nyare, men som har vunnit många människors kärlek är kontaktlinser. Kontaktlinser är för betraktaren helt osynliga och påverkar inte personens utseende över huvud taget.

De är idag så utvecklade att man inte känner av att man har dem i ögonen alls. Kontaktlinserna som vi känner dem idag kom först på 1970-talet, innan dess hade det funnit en form av glaslins sedan 1800-talet, men det talar lite för sig självt hur obekvämt det måste ha varit.

Idag är kontaktlinserna otroligt bekväma och lättanvända. De finns för alla olika typer av brytningsfel och när man väl har genomgått en undersökning hos en optiker och fått utskrivet vilka mått och vilken styrka man behöver så kan man beställa sina kontaktlinser online, här på linserpanatet.se får man hjälp med att snabbt finna den billigaste dealen för tillfället. Det är hur enkelt som helst och väldigt bekvämt att få sina linser hem i brevlådan när man behöver dem.

Färgade kontaktlinser

Det finns många olika märken för kontaktlinser och man kan festa till det ibland genom att köpa färgade linser, antingen för att förstärka sin egen ögonfärg eller för att helt byta ögonfärg. Det finns färgade kontaktlinser även för personer utan synfel.

Att använda veckolinser!

Det finns flera som har problem med vilka linser man ska använda och oftast får man prova sig fram. Veckolinser kan vara ett alternativ när det gäller kontaktlinser då man använder linser en vecka eller 2 veckor i taget, beroende på vilken typ av lins det är och hur dina ögon fungerar.

Man kan ha sina linser i en vecka eller 2 veckor i taget beroende på hur torra dina ögon blir. Är dem torra så kan det vara bra att byta dem varje vecka. Det finns två typer av veckolinser det ena är hydrogel-linserna som används och tas ut på kvällen och så har vi Silicon hydrogel-linserna som bärs dygnet runt i 2 veckor.

Det är också en smaksak och hur du reagerar på linserna. Det är också en fördel med veckolinser, det är att dem finns i nästan alla sorters synfel till skillnad mot endagslinser som inte kan korrigera vissa brytningsfel fullt ut.

Sen är det bra att varva mellan endagslinser och månadslinser. Men ibland kan det vara bra att varva ner med ett par glasögon för att vila ögonen speciellt när man är förkyld då kan linser förvärra situationen.